Надстройка на BIOS на видеокартата

Н

Актуализацията на BIOS на видеокартата, подобно на актуализацията на BIOS на дънната платка, постепенно се приветства от DIY групи. Отстранете грешките в картата и докоснете потенциала й. Мигането на BIOS на вашата видеокарта ви позволява да имате възможно най-стабилна система.

Независимо от това, графичната BIOS флаш крие скрити рискове. Как можем да сведем до минимум тези опасности?

NVIDIA и ATI картите са два често използвани графични адаптера. Преди BIOS флаш е необходима следната подготовка.

Първо намерете модела на видеокартата.

BIOS на графичните карти се различават поради различни марки и различни модели, като цяло те не могат да се прилагат универсално. Обърнете внимание на конкретния модел, например паметта е SGRAM или SDRAM, тя е 8MB или 16MB, PCI версия или AGP версия, има ли телевизионен изход … В противен случай пускането на неправилен BIOS файл може да накара картата да работи лошо погрешно или дори бракувано.

Второ, намерете версията на оригиналния BIOS; търсете в уебсайта на производителите за подробности за BIOS, изтеглете съвместим и по-нов BIOS файл за видео адаптера.

Трето, проверете дали са необходими драйвери.

Четвърто, копие на помощната програма NVFLASH (използвана в NVIDIA BIOS flash, можете да я изтеглите от уебсайтове и да я използвате за възстановяване на текущия графичен BIOS) или копие на помощната програма FLASHROM (използвана в ATI BIOS flash).

Пето, направете диск за зареждане. Всички BIOS флаш карти на видеокартата се извършват по-надеждно в DOS, така че трябва да направим DOS диск за зареждане. И след това копирайте изтегления BIOS файл и файла NVFLASH.exe (за флаш памет NVIDIA BIOS) /FLASHROM.exe (за флаш памет ATI BIOS) на диска.

Тъй като подготовката е готова, преминете към следващата стъпка, мигаща BIOS на графичната карта.

За да оставите работата да върви гладко, опитайте се да поддържате захранването да работи в предавка в цялата процедура.

Актуализация на BIOS на графичен адаптер на NVIDIA

1. Направете резервно копие на текущата BIOS на графична карта NVIDIA Използвайте флаш диска на BIOS, за да стартирате компютъра и въведете DOS, в подканата „A:“ напишете „nvflash.exe -b backup.rom“ и натиснете Enter. Помощната програма NVFLASH ще възстанови текущия графичен BIOS на NVIDIA на флаш диска (наречен backup.rom).

2. Актуализация на BIOS От подканата „A:“ напишете „nvflash -p -u -f (име на новия BIOS файл, включително разширението на файла)“ и натиснете Enter. NVFLASH ще замени старата ви информация за BIOS с новите стойности. Ако видите съобщения за грешка или странни резултати, не рестартирайте системата. Консултирайте се с отстраняване на неизправности по-долу за допълнителни инструкции.

Ако изглежда, че всичко работи правилно, рестартирайте системата.

В зависимост от версията на BIOS, която сте използвали, и видеокартата, може да се наложи да инсталирате нови драйвери.

Актуализация на BIOS на графичен адаптер ATI

Конвенционален метод

3. Направете резервно копие на текущата BIOS на графичната карта ATI Стартирайте компютъра с флаш диска, в подканата “A:” напишете “flashrom.exe -s 0 backup.rom” и натиснете Enter. Сега помощната програма FLASHROM ще възстанови BIOS на текущия видеоклип на диска (наречен backup.rom).

1. Актуализация на BIOS При бърз вход “A:” “Flashrom -p 0 ***. Rom” (*** означава създадено име за файла за актуализация на BIOS) натиснете Enter, след което новият BIOS ще бъде записан в текущия BIOS чип . Изчакайте няколко секунди, ако не се появи грешка при масаж, рестартирайте компютъра. Актуализирането е успешно.

Специална ситуация, добавете мигащ команден параметър

Добавяне на параметър “-f”

Някои графични карти ще срещнат грешка в ID по време на операцията, опитайте да добавите задължителен параметър за актуализиране “-f”, за да принудите BIOS флаш; Когато се потвърди, че новият BIOS файл поддържа идентификатора на видео адаптера, въведете “atiflash -p -f 0 ***. Rom” и накрая натиснете Enter.

Добавете параметър “-atmel” или “-sst”

За някои видео адаптери с mBGA пакетиране на паметта и добавянето на параметър “-f” не може да актуализира BIOS. Ако BIOS чипът е от ATM Company, тогава въведете “Flashrom -p -f atmel 0 ***. Rom”; ако от SST Company, тогава въведете “Flashrom -p -f -sst 0 ***. rom”.

В зависимост от версията на BIOS, която сте използвали, и видеокартата, може да се наложи да инсталирате и нови драйвери.

Във връзка с това, че препрограмирането на BIOS не е лесна работа за всички потребители на компютър, преди да мигате вашата видеокарта с новата версия на BIOS, не забравяйте да възстановите текущия BIOS, в случай че по-късно се сблъскате с проблеми.

Какво трябва да направим, когато надстройката на BIOS не успее?

Е, тогава, ако след препрограмирането се появи ослепителен екран и се появи нестабилност, има ли някакво отстраняване?

Можем да разберем този проблем, като надградим архивния файл на BIOS отново във видеокартата, точно както актуализирането на новия BIOS, само за да сменим командния ред “newbios.rom” на “backup.rom”.

Ако флашът се провали, имаме няколко корекции, както по-долу:

1. Ако Windows е достъпен, но не може да разпознае графичната карта, използвайте стартовия диск на DOS, за да стартирате системата и пренапишете точния BIOS в EPROM. Функциите на BIOS могат да бъдат възобновени след стартиране.

2. Екранът е черен. Изключете първо AGP видеокартата и стартирайте компютъра след включване на PCI карта, след това въведете програмата за настройка на BIOS в дънната платка, изберете опцията “Интегрирани периферни устройства”, променете стойността на опцията “Init Display First” на “PCI Slot “, запазете тази настройка и изключете.

След това поставете отново AGP картата, като същевременно поддържате PCI картата все още свързана с монитора, и рестартирайте.

И накрая, надстройте правилния BIOS, докато актуализираме новия BIOS.

3. Ако няма PCI карта, можем да се опитаме да „работим сляпо“. Първо намерете друг компютър, създайте файл AUTOEXEC.BAT в диска за зареждане на DOS и в този текстов файл напишете “nvflash” (име на файл на архивирания BIOS в графична карта NVIDIA) или “Flashrom -p 0 Backup.rom (в Графична карта ATI ).

След като пакетният файл приключи с редактирането, стартирайте предишния компютър с диска, когато четенето приключи, изчакайте повече от 10 секунди и рестартирайте компютъра. Тогава всичко се връща към нормалното.

Ако има EEPROM програмист, можем да го използваме, за да пренапишем правилния EPROM в BIOS.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta