Сравнение между PS4 и PC Graphics

С

Конзолата за игри Sony PlayStation 4 споделя голяма част от хардуерната си технология с персоналния компютър. Разглеждаме как се сравнява с игрален компютър по отношение на цена и производителност.

PS4 използва графичен процесор (GPU), базиран на Radeon HD 7000 серия от PC графични карти, проектирани от AMD. Той има 18 изчислителни единици с 64 ядра на изчислителна единица, което му дава общо 1152 ядра. Това дава на PS4 теоретична пикова производителност от 1.84 TFLOPS, която може да се използва за графика, физическа симулация или комбинация от двете.

Има няколко известни разлики между графичния процесор на PS4 и AMD 7870 PC графичната карта, на която е базирана. Първият е, че PS4 модулът има специална шина от 20 GB / s, заобикаляйки кеша L1 и L2 GPU, за да позволи директен достъп до системната памет. Директният достъп до паметта (обикновено съкратен до DMA) в този случай служи за ускоряване на графиката чрез намаляване на броя на необходимите процеси.

Той също така има допълнителна поддръжка на L2 кеш за едновременни графични и асинхронни изчислителни задачи, благодарение на включването на „нестабилен“ битов маркер. Това позволява на машината да обработва графично и изчислителен код синхронно, без да спира едното, за да може да изпълнява другото.

И накрая, модулът на конзолата има 64 източника в сравнение с два на компютърния модул за изчислителни команди. Целта на това е да се даде възможност за превъзходна интеграция на игра-двигател за разработчиците при писане на игри за конзолата.

Въпросът дали компютърът е по-добър от PS4 зависи от начина, по който извършвате сравнението. В тази статия разглеждаме сравнението от гледна точка на разходите. В по-късна статия ще разгледаме сравнението на базата на пълна производителност.

Сравними разходи – PC срещу PS4

Ако погледнете сравними разходи, включително разходите за цялата система, тогава конзолата лесно ще изпълни компютъра. PS4 струва около 350 британски лири, докато съпоставимата графична карта Radeon 7870 струва около 150 британски лири, но към това ще трябва да добавите разходите за компонентите, за да съставите останалата част от компютъра, като дънна платка, процесор, памет, твърд диск калъф и софтуер. За да създадете компютър за игри някъде около цената на конзолата на Sony, ще получите система, която е компрометирана на основата на разходите за сметка на производителността. Този сценарий без съмнение ще ви остави компютър, който не може да съответства на конзолата по отношение на графичната производителност.

Има няколко причини, поради които това е така. Първият е, че игровата конзола има голямо предимство поради липсата на операционна система за извличане на ресурси като Windows. Компютърът трябва да може да прави много неща, често едновременно. За да позволи това, операционната система трябва да бъде изчерпателна, като често отнема много от машините безплатни ресурси, само за да работи. Операционната система на конзолата ще представлява част от компютър с компютър или Mac, което означава, че много повече от наличната мощност на PS4 е безплатна, за да бъде посветена на работещи игри. Това позволява на PlayStation да се измъкне с по-ниска обща спецификация, като същевременно е в състояние да поддържа производителност.

Второто е, че производителите, произвеждащи конзоли, често продават на загуба поради необходимостта да спечелят пазарен дял и да продадат своите конкуренти. Това е особено вярно в ранните етапи от живота на конзолата, когато разходите за разработка се възстановяват. PS4 v Xbox One е една от най-големите битки за продажби на технологичния пазар, която изглежда ще продължи много години напред. Очевидно е трудно да се конкурираме с продукт, който е субсидиран от производителя.

Цената не е само съображението при сравняване на двете. Потребителите на компютри често разполагат с останалата част от системата си, така че са налични повече средства, които да се харчат само за графичен хардуер, докато единственото съображение е до някаква откровена производителност. Моля, разгледайте следващата ни статия, PS4 v PC Graphics Comparison – Част втора, където разглеждаме абсолютната производителност на PlayStation и персоналния компютър.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta