Дънна платка – щети на процесора от захранване

Д

Причината номер едно за повредени дънни платки и / или процесори е повредено захранване. Преди няколко години захранването на домашния ми компютър буквално се запали. Когато захранването изчезна, взех дънната ми платка и двата твърди диска с нея. Излишно е да казвам, че загубих много данни, които не бях архивирал.

Когато клиентите внасят компютрите си, за да бъдат ремонтирани със симптома „Натискам бутона за захранване и нищо не се случва“, става твърде очевидно какво се е случило. Независимо дали става въпрос за някакъв скок на захранването или за вътрешна неизправност с това захранване, няма значение, че PSU е тост. Сега трябва да разберете дали повредата е ограничена до захранването или е извадила и други ключови компоненти.

Първо, сменете захранването. Компютърът ще се захранва и феновете ще се въртят, но дали ще се публикува дънната платка? Ако не, първо трябва да премахнете други компоненти. Ако имате две пръчки памет, премахнете по една пръчка наведнъж и опитайте да започнете отново. Ако не успее, преинсталирайте този, който сте премахнали, и след това премахнете следващия. Ако стартирането все още не успее, извадете двата стика на паметта и инсталирайте друг стик, който първоначално не е бил в компютъра. Ако това не успее, тогава можете да премахнете паметта като проблем.

Следващото нещо, което трябва да направите, е да нулирате CMOS до настройките по подразбиране. Това може да се постигне чрез джъмпер за нулиране на дънната платка. Джъмперът трябва да бъде разположен много близо до CMOS батерията. Батерията е с размер на четвърт. Наблизо трябва да видите три щифта с джъмпер на два от тези щифта. За да нулирате CMOS, преместете джъмпера над един слот. Ако имате затруднения с това, алтернативен метод е просто да извадите самата батерия за минимум половин час. Моля, обърнете се към ръководството на дънната платка за точни инструкции. Ако нямате ръководството, то може да бъде намерено онлайн с малко проучване.

Ако нулирането на CMOS работи, СТРАХОТНО! Всичко, което трябва да направите, е да нулирате часовниците си и трябва да сте в бизнеса. Ако не работи, можете да опитате да изключите твърдия диск и да видите дали дънната платка ще публикува. От опит това е далечен удар, но първо трябва да опитате. Ако все още нямате късмет, тогава или дънната платка, или процесорът или и двете са повредени.

Сега няма сигурен начин да се определи кой от двата е лош, без да се замени един от тях. Опасностите от това са, че ако познаете CPU и това е дънната платка, когато замените CPU с нов, най-вероятно ЩЕ повредите новия CPU. Затова е разумно да ги замените и двете. Ако не го направите, в крайна сметка може да похарчите много повече пари, отколкото първоначално сте планирали.

Разбира се, след като сменихте дънната платка и процесора, целият хардуер работи и смятате, че сте извън гората. НО това не е така. Когато се опитате да стартирате Windows, 9 от 10 пъти, операционната система няма да се зареди поради новата дънна платка. Ако сте заменили дънната платка с абсолютно същия модел, вероятно няма да имате този проблем. Ако сте заменили дънната платка с друг модел, имате две възможности:

1. Опитайте да извършите ремонтна инсталация на Windows. За да постигнете това, ще ви е необходим диск с Windows.

2. Ако горното се провали, ще трябва да преформатирате твърдия диск, което означава да изтриете всичко от устройството и да извършите чиста инсталация на Windows.

Ако имате ценни данни на устройството си, които НЕ са архивирани, ще трябва да започнете да търсите начини за извличане на тези данни ПРЕДИ да преформатирате.

Късмет!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta