Сравнение на графичната графика за PS4 V – Втора част

С

В предишната ни статия за PS4 v PC Graphics разгледахме графичната производителност на Sony PlayStation 4 спрямо персонален компютър, използващ системи, които са сравними по цена. В тази втора статия разглеждаме сравнението, базирано само на откровените резултати.

Отлично представяне – PS4 v PC Graphics

Разглеждайки дебата без ограничения на разходите, се очертава различна картина. Елиминирането на бюджетните фактори ни оставя свободни да разгледаме най-новите графични карти и в този случай игровата конзола има няколко причини, поради които не може да се конкурира с висококачествени компютърни графики.

Първият е възможността за надграждане на компютрите. Графичната карта в компютъра от висок клас може да се сменя и надгражда, което позволява на потребителя на компютъра да се възползва от новите технологични разработки, като същевременно не се налага да сменя цялото устройство.

Поради естеството на конзолите с фиксирана спецификация, Sony ще трябва да се съгласи на спецификация и да се придържа към нея. Това се усложнява от дългите времена на разработка на игрова конзола – избраният графичен хардуер често е остарял от момента, в който конзолата е пусната за продажба.

Подобни на AMD и NVIDIA харчат над 1 милиард щатски долара всяка година за изследвания и разработки в графиката. Това води до непрекъснато развитие на графичния хардуер и поради подобряващия се характер на компютрите потребителите могат да вървят в крак с това развитие. Графични карти като Radeon R9 и NVIDIA GeForce GTX 700 серия са високопроизводителните примери за графични карти на пазара. Потребителят би очаквал да плати сума, поне равна на цената на цял PS4 за такива карти.

Захранването е друга причина, поради която конзолата не използва най-мощния наличен графичен процесор. Игровите конзоли като Xbox One и PlayStation ще имат максимална консумация на енергия от около 300W, докато игралните компютри от висок клас могат да имат захранвания, достигащи 1000W. Този вид енергия генерира много топлина и за да се разсее тази топлина е необходим голям корпус за помещение на захранването и управление на въздушния поток. Като допълнение към това ще трябва да се използват шумни фенове и получената комбинация от размер, топлина и шум би била неприемлива в домашната среда, в която е вероятно да се използва PlayStation 4. Игралният компютър често е специализиран хардуерен елемент, използван в по-специално място, като игрална стая или спалня, където подобни проблеми са по-приемливи. Освен това електричеството, използвано за захранване на PS4, не е безплатно и с нарастващите цени на енергията потребителите стават все по-осъзнати какво струва даден елемент от потребителската електроника. Конзолата от 1000 W просто няма да се продава в достатъчно количество, за да гарантира бюджета си за развитие.

Крайният фактор е разходите. Мощните процесори, големи захранвания и големи корпуси с големите радиатори и вентилатори, необходими за справяне с топлината, генерирана от мощен компютър за игри, струват пари. Изграждането и пускането на конзола според тези спецификации би довело до цена на дребно, твърде висока, за да генерира продажбите, необходими, за да бъде приемлив бизнес модел. Компютрите за игри от висок клас вероятно се продават в много по-малък брой, но по-високата цена на хардуера, особено на графичните карти, позволява тази ниша на пазара да продължи.

В заключение, Sony PS4 и компютър за игри работят в две различни области на пазара. Технологията, използвана в компютърната графика, е съвременна, в границите на настоящата полупроводникова технология. Форм факторът, възможността за надграждане, захранванията и изискванията на потребителите за просто най-добрата налична технология позволяват това. Ето защо не е възможно да имате конзола, която да надминава компютъра.

Най-добрите компютърни компютри за игри вече имат явно предимство в производителността пред PS4, като игри като Battlefield 4 могат да работят с по-висока разделителна способност и с по-високо качество на текстурите на компютъра, отколкото на конзолата. Тази пропаст ще стане по-широка, само ако помислите, че сме в ранните години на конзолата за игри от настоящото поколение. Може да минат пет до шест години, преди да видим появата на наследника на PS5 и Xbox One и по това време графичните карти за компютър ще се развият с огромно количество.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta