Как да поправите повредена дънна платка

К

С напредването на технологиите компютрите постепенно намаляват по размер и най-дълбокото въздействие на тази промяна е върху дънните платки. Дънната платка е известна още като логически платки в устройствата на Apple. Това е централната платка в компютъра. В днешно време дънната платка или логическите платки са станали толкова малки, че повечето сервизи за ремонт на мобилни устройства обмислят да заменят частта, вместо да инвестират ценното си време в ремонта.

Разглеждайте компютъра като сграда, а дънната платка като основен камък. След това става ясно защо всяка повреда на дънната платка може да се окаже проблематична, но не е невъзможно да се поправи повредената дънна платка.

И така, нека тръгнем на пътешествие, за да открием как човек може да поправи повредената дънна платка.

Знайте за типовете дънни платки

Освен ако специалист по ремонт не е придобил знания за различни видове дънни платки, ще му е трудно да предприеме конкретни действия.

Например, има дънни платки AT, които са най-старите, и дънни платки ATX, станали популярни през 90-те. Съществуват и дънните платки LPX, BTX, Pico BTX и Mini ITX.

Разберете различните компоненти

Дънната платка има няколко компонента, като всеки от тях изпълнява отделна функция. Без да разработи задълбочено разбиране на тези компоненти, специалист по ремонт никога не може да идентифицира първопричината за проблема в дънната платка. Някои от тези компоненти са CPU, RAM, BIOS, шини за разширение и т.н.

Имайте подходящите инструменти за ремонт

Важно е да разполагате с подходящи инструменти за ремонт на повредена дънна платка. Липсата на подходящи инструменти води само до стрес и объркване по време на ремонтната работа. Така че, специалистите по ремонт трябва да обърнат внимание, за да съберат правилните инструменти, които са както следва:

Общ комплект отвертки

Преносим самостоятелен цифров микроскоп

Поставка за мобилен телефон на печатни платки

Стая за запояване

Идентифицирайте основния проблем

Когато някой каже, че дънната платка е мъртва, е време да помислите отново. Малко вероятно е качествената дънна платка да се повреди изведнъж, освен ако няма мълния. В повечето случаи истинският виновник е мъртвото захранване. Така че, най-добре е първо да инвестирате време в идентифициране на основната причина за проблема.

Понякога, дори ако захранването е напълно наред, дънната платка може да не работи поради малка грешка при сглобяването на нейните компоненти или повредена връзка. Ако обаче повредата се дължи на разлив на вода, използването на ултразвуков почистващ препарат може да реши проблема.

И накрая, ако изглежда, че диагностиката на проблема отнема твърде много време и дори след изпробване на всички методи за отстраняване на неизправности, дънната платка не работи, разумно е да потърсите професионална услуга за ремонт на логическа платка от експерти.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta