Основи на дънната платка

О

Неотдавнашен технически съвет разгледа основите на избора на компютърна кутия и спомена различните размери, които съответстват на дънните платки с различни формати. Няколко души писаха, изразявайки интерес да разберат повече за основите на дънните платки и точно това възнамерява да разгледа този технически съвет.

Дънната платка, известна още като основна платка, е основната платка в компютъра и е мястото, където са свързани централният процесор (CPU), паметта, слотовете за разширение, устройствата и други периферни устройства. Схемите на дънната платка улесняват комуникацията между всички устройства в компютъра, което ги прави толкова критични за производителността на системата, колкото елементи като процесора или паметта.

Основната схема на дънната платка се нарича нейният чипсет и обикновено производителят на дънната платка не е производител на чипсета. Intel наистина произвежда дънни платки със собствени чипсети, но закупуването на дънни платки като Gigabyte, Biostar и ASUS означава получаване на платка с чипсет VIA, Nvidia, SIS или Intel.

1. Форм фактор

Различните основни форми и размери на дънните платки са категоризирани като фактори на формата. Налични са няколко стандартни форм-фактора, но някои от най-често срещаните в настолните компютри включват:

(http://www.formfactors.org/developer/specs/atx2_2.pdf), ATX (http://www.formfactors.org/developer/specs/matxspe1.2.pdf), Micro ATX (mATX) (http://www.formfactors.org/developer/specs/FlexATXaddn1_0.pdf) FlexATX (http://www.via.com.tw/en/initiatives/spearhead/mini-itx/) и Mini-ITX

Основните размери на всеки са както следва:

* ATX: 12 “x 9,6” (305 mm x 244 mm)

* Micro ATX: 9,6 “x 9,6” (244 mm x 244 mm)

* FlexATX: 9,0 “x 7,5” (229 mm x 191 mm)

* Mini ITX: 6.7 “x 6.7” (170mm x 170mm)

ATX и mATX са най-популярните размери на дънни платки за настолни компютри и както се вижда в списъка по-горе, са и едни от най-големите. Повече недвижими имоти на дънната платка позволяват по-големи възможности за разширяване и допълнителни функции, които правят използването на тези платки по-гъвкаво. Платката Mini-ITX може да включва само един слот за памет и един слот за карта за разширение, докато типичната платка ATX може да включва 4 слота за памет и шест слота за карти за разширение.

Всеки форм-фактор има своя собствена ниша, в която се вписва, от работни станции и системи за игри за по-големи платки до медийни центрове и компютри в колата за по-малки платки. Определено има припокриване между потенциалните приложения на всеки форм фактор и други функции и възможности също ще повлияят на целевата употреба.

2. CPU гнездо

Основните производители на процесори, AMD и Intel, непрекъснато водят битка за предлагане на най-бързите и най-мощни налични процесори. Получаването на по-голяма скорост и производителност от сравнително малък чип обикновено изисква промяна на физическите размери, тъй като всяко ново поколение процесор се освобождава. Следователно дънните платки трябва да се развиват със същото темпо, за да приемат новите процесори.

Тогава процесорите AMD и Intel споделяха общ процесорен сокет, но тези дни бяха краткотрайни. Оттогава AMD и Intel пътуват по собствените си, относително паралелни пътища на производителност и увеличаване на скоростта, докато използват различни дизайни. Изборът на дънна платка за модерен AMD процесор елиминира използването на всеки процесор на Intel и обратно.

Настоящото предложение на AMD за настолни процесори включва Athlon 64, който се предлага във формати Socket 939 и Socket 754. Номерът в имената представлява броя на щифтовете, присъстващи на гърба на процесора, които се свързват към гнездото на дънната платка. Следователно Socket 939 Athlon 64 има зашеметяващ набор от деветстотин тридесет и девет малки пина, за да съвпадне с гнездото на дънната платка. Chaintech VNF4 Ultra е пример за дънна платка Socket 939, базирана на NForce4 Ultra чипсет технологията на Nvidia. В допълнение към тези два гнезда, много AMD процесори, включително Athlon XPs, Semprons и Durons, споделят формата Socket A, известен също като Socket 462, благодарение на това, че има 462 извода за свързване към дънната платка.

Най-новото предложение на Intel за техните процесори Pentium 4 и Celeron, LGA 775, изобщо няма щифтове и основно замества щифтовете към дънната платка за гнездото. Може би този ход на дизайна поставя тежестта на изкривените претенции за гаранция върху някой друг, но е доста уникален. Biostar P4M80-M7 е пример за дънна платка LGA 775, базирана на чипсета VIA P4M800. Други процесори на Intel, които все още са на пазара, използват формата Socket 478 за процесори Pentium 4 и Celeron.

Въпреки че повечето дънни платки поддържат само един процесорен сокет, някои приложения се възползват от наличието на повече от един процесор за справяне със задачите. Сървърите и работните станции от висок клас са два примера, когато система с двоен процесор, каквато може да се изпълнява на дънната платка Tyan Thunder i7500, може да улесни работата на по-модерни приложения.

3. Компоненти

„Компоненти“ е доста неясен термин за описание на този раздел, но елементите, които трябва да бъдат обхванати, са доста разнообразни. Всички компютърни системи използват памет, устройства за съхранение и захранвания, но сред многото разлики между дънните платки е видът и количеството връзки за тези компоненти.

Повечето съвременни системи използват DDR памет, но DDR-2 паметта става все по-често срещана и в крайна сметка ще се превърне в стандарт. Въпреки че някои платки осигуряват слотове и за двата вида памет, обикновено се поддържа или едната, или другата технология. Освен че работят по различен начин, физическата разлика на DDR с 184 пина и DDR-2 с 240 пина не им позволява да бъдат взаимозаменяеми. Занапред потребителите ще трябва да решат дали искат да се възползват от новата технологична лента, когато избират дънна платка, или да се опитат да продължат да използват съществуващата си DDR възможно най-дълго. Независимо от технологията, повечето дънни платки се предлагат с 2 до 4 слота за памет, въпреки че, както беше споменато, платките Mini-ITX може да предлагат само 1 слот.

Технологията на твърдия диск също се променя, както е споменато в техническия съвет, сравняващ SATA с ATA твърдите дискове. Повечето дънни платки през последните няколко години предлагат две ATA връзки, които могат да поддържат до 4 устройства. С нарастването на популярността на SATA някои платки вече предлагат комбинация от ATA и SATA връзки, докато други са изоставили ATA всички заедно и вместо това предлагат множество SATA връзки, които поддържат само по едно устройство. В допълнение към вида и количеството, дънните платки могат да предложат избор и във възможностите на твърдия диск, като интегрират RAID контролери на борда, както се намира на ASUS K8V SE Deluxe.

Тъй като системите стават по-усъвършенствани, те много пъти налагат специални изисквания за мощност, за да поддържат тяхната работа безпроблемно. Повечето дънни платки разполагат с типичния 20-пинов ATX конектор за захранване, докато някои сървърни платки могат да имат 24-пинова връзка на негово място. Дънните платки за процесори AMD Athlon 64 и Pentium 4 ще имат втора захранваща връзка, разположена в непосредствена близост до гнездото на процесора, за да осигурят допълнителна мощност, която днешните процесори от висок клас изискват. Тази специална 4-пинова връзка не се намира на всяка дънна платка на AMD Socket A, но определено ще бъде разположена на дънната платка на AMD Socket 939. Захранванията включват тази специална връзка от години, но за тези, които надграждат стара система с нова дънна платка, захранването може да е само още един елемент, който също трябва да бъде надстроен.

4. Допълнителни функции

Много дънни платки вече включват функции на борда, които някога са били достъпни само като разширителни карти, за да бъдат закупени отделно. Типичната дънна платка вече ще включва възможности за стерео звук, 10/100 LAN връзка и няколко USB 2.0 порта на връзката на задния панел. В зависимост от бюджета и нуждите на крайния потребител, много дънни платки могат да включват и други удобни функции като интегрирани портове Firewire, VGA връзки и вградени RAID контролери.

Дънни платки Допълнителни функции

Въпреки че много от тези елементи могат да бъдат добавени по-късно с разширителни карти, ако знаете, че ги искате предварително, малко неприятности и разходи при инсталацията могат да бъдат премахнати чрез намиране на дъска с почти всичко, което искате. Въпреки това няма много възможности за избор на компоненти на борда, така че е случай да го вземете или оставите. Например, може да искате стерео звук да бъде включен, но открийте, че повечето дънни платки предлагат 5 канала, където бихте предпочели 8 канала. В този случай може да е добре, че дънните платки включват слотове за разширение, за да добавите избраната от вас звукова карта.

5. Разширителни слотове

Дънната платка обикновено осигурява поне един слот за инсталиране на графична карта и няколко слота за разширяване на възможностите на системата в други области.

Графичните карти се предлагат във формати PCI, AGP и сега PCI Express, а съвпадението на дънната платка със съответната карта е ключова стъпка. Повечето дънни платки, издадени през последните няколко години, включват AGP слот,

и новата вълна дънни платки вече започват да разполагат с PCI Express слотове за инсталиране на графична карта.

PCI слотовете се намират на повечето дънни платки, но са

много по-бавни от AGP и PCI Express слотовете, така че те не са оптималният избор за графика. Дънните платки ATX обикновено могат да разполагат с четири до пет PCI слота и въпреки че могат да се използват за графични карти с вторичен дисплей, по-често срещаните приложения включват звукови карти, мрежови карти, RAID контролери, телевизионни тунери, модеми и USB / Firewire контролери. Като се има предвид, че много от тези елементи вече са включени на борда, наличието на множество PCI слотове не е толкова важно, колкото преди.

6. Стил

С ентусиастите, които добавят прозорци и специални светлинни ефекти към почти всяка функция на компютъра, защо дънната платка да не бъде включена? Отдавна отминаха дните на стереотипната зелена печатна платка с бели съединители и сега повечето платки се отличават с жива цветна платка и дъга от цветове на слотове за разширение, слотове за памет, съединители на устройства и т.н.

Например, ако някой не е решил на mATX платка за своя Socket 754 AMD Athlon 64, стилът може да е решаващият фактор. Chaintech MK8M800 и Biostar K8VGA-MN са подобни платки с чипсет VIA K8M800 и цени под $ 70. Златната печатна платка с черно-бели черти на дъската Chaintech може да се хареса на някои, докато червената, бялата, синята и жълтата на Biostar могат да олюляват други.

Като цяло, определен модел се предлага само в една цветова схема и много производители използват една и съща тема в цялата си текуща гама. Като пример, платката Biostar за процесори AMD Athlon 64 по-горе се отличава със същия основен стил като тази платка Biostar за новите процесори Pentium LGA 775. В допълнение към оцветяването, някои производители ще включват LED осветление на вентилаторите за охлаждане на чипсети или аксесоари за дънни платки с подходящи кабели, за да завършат уникалния външен вид на платката.

Някои хора може да се присмиват на цветовете, включени в списъка с ключови функции на дънните платки, но ще има някои, които първо пазаруват за стил, а след това и за изпълнение.

Заключителни думи

Има много фактори, на които трябва да се обърне внимание при избора на дънна платка и този технически съвет наистина просто надраска повърхността на основните избори, които може да се наложи да бъдат взети предвид. Може да се наложи да се вземат много повече технически решения от напредналия потребител, но обхващането на шестте основни области, обсъдени по-горе, е добро начало за потребители от всяко ниво.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta